


Wat is het PREpare-project?
Het PREpare-project (“Pilot Region for Cross-border Emergency Care and Crisis Preparedness in the EUREGIO”) heeft als doel de spoedzorg in de Duits-Nederlandse grensregio EUREGIO te verbeteren door middel van grensoverschrijdende samenwerking. Het project loopt van april 2015 t/m mei 2018 en wordt in het kader van het INTERREG V A-programma gesubsidieerd.
Reguliere spoedzorg en spoedzorg tijdens rampen en grote ongevallen
In het project gaat het enerzijds om reguliere spoedzorg, zoals die elke dag door ambulancediensten wordt verleend. Aan de andere kant gaat het om spoedzorg tijdens rampen en grote ongevallen. Door een actieve grensoverschrijdende samenwerking zal het passeren van de grens door ambulancepersoneel of het verwijzen van een patiënt naar ziekenhuizen in het buurland tot 2022 dagelijkse routine worden.
Projectinhoud
Het PREpare-project besteedt aandacht aan verschillende aspecten die nodig zijn voor het instellen van een grensoverschrijdende samenwerking m.b.t. regulieren spoedzorg en spoedzorg in het geval van rampen en crises. Dit zijn bijvoorbeeld organisatorische, juridische, technische en culturele aspecten.
Zwaartepunten: informatie en communicatie
De nadruk van het project zal op twee punten komen te liggen: ten eerste de overdracht van kennis over grensoverschrijdende samenwerking naar zowel het personeel dat in de spoedeisende hulp werkzaam is als naar de burgers in de EUREGIO. Ten tweede de grensoverschrijdende communicatie tussen de zorginstellingen en diensten voor spoedzorg als ook de communicatie met de patiënt.


Werkwijze
Een praktijkgerichte aanpak
Ons project streeft ernaar de spoedzorg te verbeteren. Onze resultaten moeten daarom vooral voor de dagelijkse praktijk relevant zijn. Om deze reden is het hele project gebaseerd op werkelijke gevallen uit de praktijk, zogenaamde casestudies.
Oplossingen en antwoorden
Wij proberen voor de vragen, belemmeringen en problemen, die uit de pratijk worden aangedragen, oplossingen en antwoorden te vinden. Afhankelijk van het concrete geval kunnen bepaalde concepten of tools helpen het probleem op te lossen. Soms kunnen door middel van grensoverschrijdende samenwerking problemen worden opgelost, die aan de ene kant van de grens bestaan. Soms kan reeds grensoverschrijdende samenwerking verbeterd worden.
Wisselwerking
Door echte problemen op te lossen, kunnen wij veel leren over wat grensoverschrijdende samenwerking daadwerkelijk succesvol en duurzaam maakt. Op die manier ontstaat een wisselwerking tussen de case studies en ons repertoire aan oplossingen en antwoorden, die dan ook in andere regio’s met verglijkbare problemen kunnen worden toegepast.

Voorbeeldfunctie
Voorbeeldfunctie voor andere grensgebieden
De lessen die we hieruit trekken, willen we graag ook met andere grensregio’s delen. Op die manier hoeft niet iedere regio voor zichzelf het wiel opnieuw uit te vinden.
Daarom hebben wij uw hulp nodig
Stel uw vraag, deel uw ervaring met grensoverschrijdende spoedzorg met ons, meld problemen waarvoor wij misschien een grensoverschrijdende oplossing kunnen vinden!
