
Veelgestelde vragen voor medewerkers in de ambulancedienst
Bekijk hier de antwoorden op veelgestelde vragen.
De veelgestelde vragen worden regelmatig op basis van de resultaten van het PREpare-project bijgewerkt.
Staat uw vraag er niet bij? Maak dan gebruik van het meldpunt om uw vraag te stellen.
Ben ik bij een grensoverschrijdende inzet van ambulances verzekerd?
Ja, de aansprakelijkheidsverzekering van de werkgever dekt ook de inzet in Duitsland.
Moet ik in Duitsland met geluids‐ en lichtsignaal rijden? Waar moet ik op letten?
Ja, bij een spoedrit moeten in Duitsland geluids‐ en lichtsignalen gebruikt worden: EN blauw zwaailicht EN geluidssignaal.
Welke verkeersregels gelden in Duitsland?
Bij een spoedrit in Duitsland zijn dezelfde verkeersregels van toepassing als in Nederland. De enige uitzondering vormt het rijden langs een file: terwijl je in Nederland op de vluchtstrook rijdt, dient de ambulance in Duitsland bij file ‘middendoor’ te rijden, dus tussen de binnenste rijbaan en de rijbaan daarnaast, en niet over de vluchtstrook.
Indien er geen sprake is van een spoedrit dient men zich te houden aan de in Duitsland geldende verkeersregels.
Kom ik in de problemen als ik met opiaten in de ambulance de grens over rijd?
Nee, op basis van goed hulpverlenerschap is de in‐ en uitvoer van opiaten door de ambulancediensten van en naar Duitsland respectievelijk Nederland gerechtvaardigd. Duidelijke registratie van de gebruikte middelen is hierbij van belang. Ook moeten lege ampullen van gebruikte opiaten mee worden teruggenomen naar de ambulancepost in het eigen land.
In Duitsland is speciaal geregeld dat artsen in het kader van grensoverschrijdend verkeer van diensten verdovingsmiddelen Duitsland in‐ en uit mogen voeren (BtmG).
Worden de kosten voor een grensoverschrijdende inzet van een ambulance door de zorgverzekeraar vergoed?
Ja, indien het ambulancevervoer medisch noodzakelijk is, worden de kosten hiervan vergoed door de zorgverzekeraar van de patiënt.
Worden de kosten voor een behandeling in een Duits ziekenhuis vergoed?
Ja, de acute behandeling en bijbehorende medisch noodzakelijke diagnostiek worden vergoed door de zorgverzekeraar van de patiënt.
Waar vind ik informatie om het juiste ziekenhuis voor de patiënt te kunnen kiezen?
De gratis A‐Z Euregio app voor mobiele apparaten (Android‐ en Apple) biedt een overzicht van de afdelingen/specialismen, de openingstijden en de contactinformatie van alle ziekenhuizen in de EUREGIO.
Wat is de snelste weg en het juiste adres voor ambulances naar een ziekenhuis in Duitsland?
De gratis A‐Z Euregio app voor mobiele apparaten (Android‐ en Apple) biedt specifieke routebeschrijvingen voor ambulances, die de snelste weg van de actuele locatie naar de ambulance inrit van alle ziekenhuizen in de EUREGIO tonen.
Ik spreek niet goed Duits. Hoe kan ik met de patiënt of de collega’s communiceren?
De gratis A‐Z Euregio app voor mobiele apparaten (Android‐ en Apple) biedt een interactief woordenboek, waar de meest gebruikte vaktermen op het gebied van acute zorg vanuit het Nederlands naar het Duits (en vice versa) zijn vertaald.
Bovendien biedt Bureau Acute Zorg Euregio een specifiek taaltraining Duits voor professionals in de acute zorg aan, om de belangrijkste termen en zinnen in de andere taal te leren.