
Veelgestelde vragen over spoedzorg in de Euregio – Algemeen
Bekijk hier de antwoorden op de meest gestelde vragen.
De veelgestelde vragen worden regelmatig op basis van de resultaten van het PREpare-project bijgewerkt.
Mocht uw vraag hier niet bij staan, maak dan gebruik van het meldpunt om hem te stellen.
Wie bepaalt of ik naar een Duits of naar een Nederlands ziekenhuis word vervoerd?
De keuze van het ziekenhuis is afhankelijk van de ernst en het soort letsel/aandoening, de beschikbaarheid (bv. vrije bedden) en de wensen van de patiënt. Als u niet naar het buitenland vervoerd wil worden, wordt hier rekening mee gehouden. Indien het medisch noodzakelijk is om naar een bepaald ziekenhuis te rijden heeft dit echter prioriteit. Denk eraan dat het soms kostbare tijd kan besparen als u naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis vervoerd wordt. De kans op genezing kan hierdoor groter zijn.
Worden de kosten voor het grensoverschrijdende ambulancevervoer vergoed?
Ja, de kosten van het (grensoverschrijdende) ambulancevervoer van de plaats van het ongeval naar het ziekenhuis worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Na behandeling in het ziekenhuis worden de kosten voor grensoverschrijdend vervoer door de ambulancedienst, bv. naar een ander ziekenhuis voor verdere behandeling, alleen door de zorgverzekeraar vergoed als de behandelende arts in het ziekenhuis vaststelt dat het vervoer medisch noodzakelijk is.
Worden de kosten voor een behandeling in een noodsituatie in een ziekenhuis in het buurland door mijn zorgverzekeraar vergoed?
Ja, de acute behandeling en bijbehorende medisch noodzakelijke diagnostiek worden door uw zorgverzekeraar vergoed. Voor de medische vervolgstappen en diagnostiek die niet meer bij de acute behandeling horen, is het raadzaam om met uw zorgverzekeraar contact op te nemen over de kostenvergoeding . Of een maatregel of diagnostiek nog bij de acute behandeling hoort, wordt door uw behandelende arts in het ziekenhuis bepaald.